Simplicity versus folly
Aruncand o scurta privire peste textul “Simplicity” al lui Benjamin Franklin pentru seminarul de literature engleza, mi-au atras atentia intrebarile de la finalul fragmentului. Astfel, am decis sa incerc sa raspund la una din ele. Cea care m-a pus putin pe ganduri.
· Este simplitatea o calitate innascuta? De ce oamenii , de obicei, tind sa confunde simplitatea cu prostia?
Acestea sunt doua intrebari simple la care nu avem timp sa gasim raspuns. Iata ca inca din prima fraza am folosit cuvantul SIMPLU. In dictionar ne sunt date diferse definitii ale simplitatii astfel, SIMPLITÁTEA poate fi 1. Însușirea de a fi simplu; lipsă de formalitate, de complicații; p. ext. lipsă de artificialitate, de afectare, de prefăcătorie; simplicitate. ♦ Lipsă de podoabe inutile și căutate, de rafinament artificial (într-o operă de artă) sau 2. Credulitate, naivitate. ♦ Însușire a unei persoane de a se purta natural, liber, firesc; naturalețe.
Este simplitatea o calitate innascuta? Eu, unul, nu cred. Imi place mult sa privesc si sa observ, si astfel, mi-am dat seama ca simplitatea este ceva foarte rar intalnit, astfel ce este rar , de obicei, este si de calitate, astfel simplitatea devine o calitate. Am observant la cei din jurul meu ca simplitatea se invata, sau se dobandeste prin educatie, cultura, valori. Societatea in care traim a avut grija sa ne determine sa ne adaptam relativ rapid la o viata complicata, bazata pe teorii, pe idei, pe vag, pe puncte de vedere, si pe unghiuri de observare a lucrurilor, astfel, orice lucru, orice idee, orice gand il intoarcem si il rasucim pana cand ii gasim toate formele si intelesurile. Ma intreb adesea de ce oamenii nu mai stiu sa ia lucrurile asa cum vin? De ce suntem nevoiti sa interpretam chiar totul in jurul nostru? Aceasta intrebare este una cu raspuns, zic eu, si acela este ca lumea a trait milenii intregi in minciuna, astfel omul este nevoit sa se intrebe: Oare ce-mi spui este adevarat? Sau nu? …
Simplitatea poate fi, dupa cum vedem in definitie, de cel putin 2 feluri : spiritual, mentala, sau fizica, materiala. Simplitatea materiala, lipsa podoabelor de care nu avem nevoie, lipsa lucrurilor de care chiar nua vem nevoie, are la baza simplitatea mentala…astfel daca gandim simplu si traim la fel, acest lucru se va reflecta si in exterior prin actiunile noastre.
“Oamenii simpli de la tara.” sau “Este un om simplu. Nu stie nimic!”. Acestea sunt fraze pe care cu totii le-am auzit sau le-am spus cu usurinta, fara, insa, sa ne gandim la greutatea lor semnificativa.
Cum spune si intrebarea de la inceput, simplitatea chiar inseamna prostie? Sau poate fi asemuita cu aceasta? Oamenii de la tara, intr-adevat sunt simplii prin faptul ca, material, nu au foarte multe, si aici ma refer la batrani, in general. Asta nu inseamna, insa, ca ei duc o viata simpla, si lipsita de griji. Asa cum unii la oras muncesc cu creierul, asa cei de la tara muncesc cu carca, cu mainile, cu forta, astfel , consider, ca nu putem trai unii fara altii.
Simplu egal prost? Luand ca suport, lucrarea lui Benjamin Franklin,ne dam seama ca el trateaza problema simplitatii intr-un ton crestin, astfel, daca am citi cu atentie Biblia, ne-am da seama clar, ca simplitate nu inseamna prostie sau saracie. Solomon, Avraam, Isac, Iacov, sunt exemple de oameni intelepti, inteligenti, extreme de avuti, si totusi oameni simpli. Simpli in vorbire, in atitudine, oameni care nu se complicau deloc. Putem,insa, spune ca acestia traiau intr-o lume nedezvoltata,da rasa cum ei, pe vremea lor erau cei mai bogati, asa si noi, in vremea noastra, la standardele noastre avem oameni bogati. Astfel, consider ca simplitatea nu este data de lipsa banilor ci de valorile dupa care ne ghidam.
Desi pentru a putea trai nu avem nevoie de altceva decat de apa, hrana, aer si lumina, totusi traim intr-o lume care din dorinta de a detine, de a fi mai presus decat ceea ce este in prezent,a exploatat totul la maxim, a pus intrebari, complicand astfel existenta omului.
SImplitatea mai este asemanata cu naturaletea si libertatea. Traim intr-o lume in care cu totii depindem de colectiv. De parerea celor din jurul nostru. Ne este greu sa facem ceva fara a cere aprobarea sau parerea celor din jurul nostru. Traim intr-o lume imbuibata in minciuna, astfel omul nu mai poate fi simplu, natural, ci devine treptat un actor. O marioneta. Un simplu pion care pentru a supravietui va trebui sa aleaga falsitatea ca mod de viata.
Traim intr-o lume care s-a dezvoltat in mii de ani, dar care se va prabusi brusc, in cativa ani. (Pentru a te urca intr-un copac e dificil, si ia timp, insa pentru a cadea din el e nevoie de numai o secunda de neatentie). Omul a fost dezobisnuit de viata simpla, practica fiind inlocuita total de teorie si filosofie, astfel, omul in cautarea raspunsurilor, si in dezvoltarea sa, a uitat de ansamblul in care traieste, de societate. Totul nu se rezuma decat la ACUM! Asta, consider ca a dus la dezastrul la care cu totii luam parte, neputinciosi fiind sa facem nimic pentru a schimba situatia. Asistam indiferenti la medievalizarea societatii, un factor inevitabil care va avea efecte grave asupra unei societati care, invatata cu un confort mult peste limita normalului, va fi neputincioasa sa actioneze. Poate va intrebati daca exista vre-o solutie? Exista doua raspunsuri la aceasta intrebare. Primul este acela ca este prea tarziu, deja, deoarece niciodata omul nu s-a gandit in perspectiva, ci MIE, ACUM, AICI au fost singurele care au dominat. Al doilea raspuns ar fi acela ca solutii nu se vor gasi si nici nu se vor cauta atata timp cat lumea nu constientizeaza ca de fapt este o problema destul de grava, si ca lucrurile nu vor ramane asa, inrautatindu-se de la o zi la alta. Totul datorita faptului ca nu ne-am multumit simpli ci ne-am dorit complicati.
Pentru a incerca sa ducem o viata simpla din toate punctele de vedere, Benjamin Franklin ne sugereaza sa ne retragem, sa ne deconectam de la tot, de la viata intr-un oras mare, sis a ne indreptam spre un loc linistit, in natura. Departe de afaceri, de aglomeratie, de politica, de tot ce ne influenteaza si ne acapareaza am putea regasi linistea, naturaletea, libertatea, Simplitatea.
In concluzie simplitatea nu tine de situatia materiala sau intelectuala a individului, cat de modul acestuia de a percepe viata, oamenii si tot ce il inconjoara, si asta este un rezultat al alegerii valorilor dupa care se ghideaza.
Ai iubit vreodata cu adevarat?Sau iubesti?
RăspundețiȘtergereda, am iubit,si inca cred ca iubesc...
RăspundețiȘtergere