sâmbătă, 11 decembrie 2010

Universitatea - o noua lume. Renastere. ganduri. sperante.dezamagire.

Uimit sunt sa vad cum oamenii din jur se indeparteaza tot mai mult de idealul lucrurilor dorind sa le dea o forma simpla, nestiind insa, ca le complica mai mult. 

Astazi,pentru ca tot ninge afara, ma gandeam sa vorbesc despre Universitate. Viata de student. 

Nu este primul meu an de facultate, dar acum parca am intrat intr-o alta lume. Am renascut invatand dinnou primii pasi. Intr-o lume straina, ciudata si diferita fata de cea din care vin, sperand ca ceea de ce m-am agatat  ma va ajuta.Va umple golul.

In timpul semestrului, MERGAND LA ORE, am putut sa-mi dau seama putin de lumea in care am intrat. Imi amintesc  (inca imi amintesc:))) ce spunea profesorul de Literatura Engleza. Raspunsul sau  la intrebarea "What is University all abou? And Which is it's main purpose?" , intrebare la care ne-am gandit toti 2 ore incercand sa dam raspunsul cel mai bun, raspunsul dansului a fost "To find the truth and to teach you how to think.(ideally)".

Acum, insa, dupa 2 luni de scoala m-as duce la aceste domn sa il invit putin pe la orele de curs (altele decat cele ale dansului care, intr-adevar sunt diferite.) 

Cum poate Facultatea (ideal vorbind)sa ne invete sa gandim atata timp cat cursurile ne sunt predat in romana. o limba noua si straina de ceea pe care o stiam. Atata timp cat profesorul vine si spune bancuri, sau isi citeste cursul, care se presupune ca ar fi fost scros chiar de el? 

Scopul unei materii, aici in facultatea asta (Litere si Arte- sectia Chineza-Engleza) este acela de a invata studentul ceva, sau pur si simplu pentru a ne arata noua ca profesorii nostrii sunt buni doar pentru ca  stiu sa citeasca un curs dintr-o foaie (app, se invata asta in clasa a 2a), si ca pentru a exprima un lucru foarte simplu se foloseste de "tzashpe mii " de fraze care mai de care mai academice si pompoase din care nu intelegem nimic? Inteleg ca deja lucram la un alt nivel, insa nu cred ca ar trebui ca studentii sa fie bagati in paine fara sa li se spuna ce se asteapta de la ei, fara pregatire sperand ca se vor prinde ei de faza din mers.

Apropos de  domnului idealist (proful de Lit. Engl.) I-as sugera sa nu uite ca are de a face cu o generatie care nu a citit altceva decat basmele coilariei, Baltagul si inca alte 3 romane in liceu. Nu cred ca poti lua un proaspat student care abea il intelege pe Bacovia si pe Caragiale , sa il pui, in 2 luni sa citeasca 5 piese de Shakespeare, 5 sonete, Chaucer, si Beowulf fara a-l ajuta, insa, si a-l invata sa inteleaga despre ce este vorba. Nu ii dau lectii didactice domnului, ca nu degeaba a facut modulul psihopedagogic (o mare porcarie si acest "psicho modul") si nu degeaba are salariul pe care il are, pentur ca se presupune ca ar stii ceva. As vrea sa ii atrag atentia,insa, ca ar trebui sa "rethink" la acest lucru deoarece nu e de mirare de ce tinerii profesorashi nu ies cu nimic din acea Facultate care , chipurile, i-a invatat sa gandeasca. 

Trist dar asta este una din experientele prin care trecem cu totii in facultatile Romaniei din 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu