joi, 24 martie 2011

Lettres et Arts

A trecut numai un semestru de cand ma numar printre studentii de la facultatea de Litere si Arte si ma simt mai batut in cap decat ma simteam inainte de 1 octombrie. 
Pentru cei care nu stiu studiez la Sibiu, Facultatea mai sus mentionata sectia Chineza-Engleza! Da , chineza, si nu fac misto de nimeni. De ce chineza? Imi place riscul, anormalul, dificilul, tot ce este iesit din tipare. Am ales asta intr-o fractiune de secunda cand am fost pus sa aleg dintre a studia franceza si a studia chineza. God! Franceza e aia cu multe n-uri si une r-urile lipsesc cu desavarsire. In franta am auzit destula franceza asa ca nu imi mai doream sa studiez ceva ce stiam deja. Am ales Chineza. Teoretic vorbind : Limba si Literatura Chineza (nu studiem decat despre banca, parc,mersul cu bicicleta,mancarea roamneasca (in chineza) :)) (colegii stiu ce si cum) dar na, si manualul este o carte, lecturata, deci este literatura.) Am avut asa un avant la inceput, dar ca de obicei, astia marii si cu titluri si hartii in buzunar adora sa ne taie aripile in zbor.
Incep, sau mai degraba continui prin a comenta in stilul specific sistemul de invatamant in romania: traditional, bazat pe teorie, pe "hai sa le dam si astora (profilor) de mancare in timp ce ii prostim pe ceilalti (studentii)".

Daca in strainatate se studiaza un anumit domeniu, in Romania hai sa le facem pe toate,astfel la Literatura am ajuns sa facem lingvistica (pentru a cunoaste semntificatia a 3,4 cuvinte, hai sa le luam de la Adam si  Eva), teoria literaturii, desi noi nici nu stim ce e literatura, sau chiar sport, ca mai nou, in academie trebuie sa fii in forma (psihica)pentru a face fatza tuturor schimbarilor, si stresului.etc. 

Nu stiu daca ati observat ca fiecare profesor are ceva specific, un barzaune, o idee, un autor preferat etc. :)) La noi fiecare il are pe al lui...
 Doamna X il are pe Coseriu. Cine este asta? Apai, un nene care se plictisea si care nu a stiut decat sa contrazica pe altii mai mult sau mai putin destepti decat el. 
"Santa clauss" il are pe Shakespeare. Un geniu. A God of literature! Aberatii. Niciun geniu, niciun Dumnezeu. E simplu OMG, Dildau.:)) Este unul care a scris despre viata, lume, sentimente,doar ca nu il prea intelegi, si nu are el saracu nicio vina ca s-a nascut acum enshpe mii de secole in urma. Vinovat e profesorul, care, iti tranteste lista cu cartile pe care trebuie sa le citesti, fara sa iti explice nimic din ce citesti. Atfel, toti il citim pe Shakespeare, si uite asa toti devenim niste culti.
Altul te omoara cu Bahtin, sau alta te invata cum sa alegi un subiect (Toppic) pe care sa il reduci la minim (narrow it down) si despre care sa bati campii in 5 pagini. Nu ai voie wiki, numai .org sau .gov, si uite cum noi, de la sistemul comunist de stat in banci si profesorii sa palavrageasca in continuu, am ajuns la sistemul american de a face un PAPER ;) Ne americanizam (prostim) pe zi ce trece. Stiti? ma gandeam ca suntem niste americani comunisti...merge nu?
Mai era, parca, una, care din cate am inteles eu si-a facut studiile prin inchisoare...care inchisoare? nu stiu, dar va pot da detalii, intr-una din cele doua Jail, si anume Jail1 sau Jail 2... nu imi amintesc sa fi zis, dar sigur era din State.
Mai e o profa care da toata ziua din cap, preda literatura dar cred ca ceva Rap, sau rock...ca prea da din cap pe ritmuri d-astea dubioase...
Cel mai amuzant mi s-a parut Michidutza. Saracu nu dormea noaptea. Lui ii placea de Eba...;)
Nu vorbesc de Tin Tin,(asculta!) sau Confucius care e tare amuzant...el il are pe Shuo Hanyu (vorbeste chineza)!
Toti profesorii au ceva in comun, insa: salarii imense. Mai, ma fac si eu prof universitar, ca vad ca nu tre sa fii prea destept, sau ceva de genul. Ceea ce mai au in comun este faptul ca niciunul, atunci cand e intrebat ceva simplu si la obiect, nu e in stare sa iti raspunda simplu. Toti iti filozofeaza un roman. Doua, chiar.
Eu, de exemplu, am specific desenele cu robotzei, si Hen Hao (foarte bine in chineza).Si uite ca ati invatat si putina chineza. 
Acum intelegeti de ce dupa numai 2 saptamani din semestrul 2, mi-am luat vacanta, asta dupa ce am savurat din plin toate celelalte vacante de pana acum.
In sesiune (perioada aia in care nu dormi deloc,bei cafea, injuri, mananci ciocolata de te umplii de bube, etc) nu puteai sa te gandesti decat la urmatoarele lucruri : Cum sa il contrazici pe Shakespeare folosind teoriile Coseriene, si cum intregul discurs sa il Narrow Down, astfel ca Eba sa inteleaga si ea ceva. Totul trebuia sa fie facut in Jail, pentru ca imaginatia sa fi fost in forma. 
Trist! Chiar trist! Cred cu tarie ca facultatea este o institutie unde mergem sa pierdem timpul. Un sistem care ne limiteaza, ne prosteste. Ne tampeste. Este acel loc in care tanjim sa ajungem. De ce? Pentru ca dupa liceenta sa folosim hartie igienica(diploma) cu renume. 
Daca imi permiteti, va voi da un sfat, asa de final : Nu mai tanjiti dupa facultate, dupa genii, aberatii d-astea, nu visati sa iesiti doctori honoris causa, sau sa vi se faca busturi prin parcuri. Mai destepti nu veti fi, ci din contra, veti pleca mai prosti decat ati intrat...! Parerea mea.

No, acum ma duc, ma scuzati, ma asteapta cineva la separeu (CONQUIZTADOR) , dupa care ma voi uita la Foca si la Mo...:P have a good evening!



Un comentariu:

  1. okay, ai dreptate. fii bun si da-ne un exemplu: renunta la facultatea de produs hartie igienica si traieste in awesomeness jucand conquiztador si uitandu-te la "sa sugi o .. ceapa"

    ideea e ca o facultate, cat de slaba crezi tu ca ar putea fi, iti da o sansa sa iti alegi un domeniu pe care sa-l rulezi fin si sa devii specialist (adica un tip care nu stie decat un singur lucru si o tine una si buna ca lucrul ala e cel mai important din lume). Asa se fac banii, asa se plateste factura la internet si da, asa se traieste. Sad but true (dand din cap afirmativ in ritm de hip-hop).

    Altfel, te asteapta Jail 1 si Jail 2 iar domnul Jailer nu o sa iti dea ocazia, tie, un mic Jailbird sa organizezi nici un fel de Jailbreak.

    cheers!

    RăspundețiȘtergere