sâmbătă, 9 aprilie 2011

Love is not just a noun

"Love is not just a noun!" - O coperta, zic eu, potrivita, cu un mesaj foarte frumos pentru un album de poze. 

Cand am accesat albumul ma asteptam sa gasesc poze de dragoste, cu indragostiti,sau ceva care sa ma trimita cu gandul la dragoste. NU! Erau poze dintr-un trib african. Poze care aratau zambete dar care provocau tristete, aratau lacrimi si provocau la randul lor lacrimi. Pozele prezentau diverse persoane din tribul respectiv: copii si adulti, frati si vecini, mame care alaptau, si copii care se jucau. Toate pozele, insa, aveau in comun saracia. Saracia materiala. Acea saracie pe care noi, nu o cunoastem, desi ne plangem toata ziua. Sa ai numai o pereche de haine, sa dormi sub cerul liber si sa lupti din greu pentru a avea hrana pentru copiii tai. Da. acesti oameni, insa, zambeau. Am vazut si lacrimi, nu de tristete, ci de speranta, zambete reale. Ma intreb, acum, oare cum pot oamenii aceia sa zambeasca? Ei nu se uita la ei in ce conditii traiesc? Dar zambesc. Sunt fericiti.

 Ei nu au case dar au vecini, nu au facebook dar au prieteni, nu au ceasuri dar au timp. Nu au bani dar daruiesc. Noi? Noi avem case, dar nu ne cunoastem vecinii, avem prieteni din Sidney pana in Honolulu si din BeiJing pana in Liverpool dar nu ne cunoastem proprii colegi, propriile rude. Noi avem conditii dar ne aruncam copiii la gunoi. Noi avem ceasuri, dar nu avem timp. Trist! Noi nu avem ce pune pe masa dar avem Mertzane si plasma. Ei nu au scoli dar nu au nici criza. Noi suntem scoliti in Europa dar nu stim elementarul -  bunele maniere! Avem emoticoane dar nu avem sentimente.Noi avem Biblii si nu stim de Dumnezeu, ei nu au nicio carte dar Il cunosc si Ii simt prezenta. In natura , in tot ce ii inconjoara. Noi avem telenovele, romane, sonete,si nu sitm sa iubim. Avem cursuri si cartie despre Cum sa fii o buna mama, si totusi nu stim ce este dragostea de mama. Noi stim cate 5,6 limbi straine, dar nu stim sa vorbim limba materna cu copiii nostri. Avem de toate - inclusiv nevoi. Mi-am dat seama ca noi suntem cei care supravietuim si ei sunt ce care traiesc cu adevarat. Avem tot ce ne-am dorit dar nu suntem fericiti! Ei nu au nimic, numai speranta, natura,si zambetul de pe buze - si totusi au TOTUL. 

Love - Ma gandesc cum dragostea ne-a fost scoasa din inimi si introdusa in dictionar. Pentru noi dragoste nu mai reprezinta un sentiment ci un substantiv. Oamenii de care vorbeam mai sus nu au substantive dar au dragoste... Nu e mai bine sa nu stii ce e substantivul decat sa nu stii ce e dragostea? think of it!

Un comentariu: