sâmbătă, 2 aprilie 2011

Romanii- pup-in-curistii Europei

Ciudat titlu, stiu! Mi-a venit in gand, subiectul, in drum spre unul din caminele studentesti, camin pentru bursierii Erasmus, in sistem hotelier. Un camin de lux. 
Am primit acum cateva zile un e-mail cu lista burselor Erasmus, si interesat fiind de subiect, am cerut mai multe detalii.Dezamagire! O sa spun lucrurile in paralel, astfel veti putea vedea mai usor diferentele : 

  • In timp ce Pakistanezii, turcii, arabii, nemtii, francezii si restul natiilor isi pompeaza bursierii cu burse intre 1500-2000 euro / persoana, noi, romanii, in tari precum Anglia, Franta, Norvegia, Belgia, Elvetia, nu primim decat 350 euro /persoana. O intrebare! Ce sa faci cu 350 de euro intr-o tara Europeana? Nici in Romania nu te descurci d'apai in tari precum Belgia, Elvetia, Anglia. Astfel, ei au ocazia sa trimita bani si acasa, in timp ce noi trebuie sa fim pompati cu bani de acasa. 
  • In timp ce strainezilor li se pune la dispozitie cazare de lux, cu numai 125 euro, noi, daca vrem sa plecam, trebuie sa ne ingrijim singuri de cazare, hrana, si tot ce inseamna intretinere. 
  • In timp ce strainezii beneficiaza de atatea privilegii in camine (ex: schimbatul asternutului de catre menajera caminului) noi, dincolo, nici nu avem unde dormi. 
De ce se fac toate astea? Nu cumva pentru ca am fost obisnuiti sa le oferim totul pe tava strainilor, iar pentru ai nostri nici minimul de hrana nu suntem in stare sa il oferim? Am fost invatati sa ii pupam in cur pe ceilalti, crezandu-i dumnezei. Sau poate este o tactica pentru a determina cat mai putini studenti sa plece, de teama ca acestia sa nu ramana acolo. Apoi, daca nu stiati, pleaca ei oricum. De ce? Inca un exemplu: dincolo, ai 12 materii, dar examene iti poti alege numai 7 sa dai. Numai materiile care te intereseaza, sau daca te duci la facultate sa studiezi literatura, apai numai literatura mananci pe paine, nu gramatica si tot felul de tampenii care mai de care mai nefolositoare, predate de profesori care mai de care mai "inteligenti".  Unde este timpul nostru? Timpul nostru liber! La Oxford, nu se fac atatea materii (de umplutura) si totusi daca ai pe CV scris Oxford, ai jobul imediat oriunde in lume. Daca ma duc cu ULBS in Romania (sa nu mai vorbim de Europa sau America sau Asia) ce pot face? A! Sa matur strada, sa spal wc-uri. No offense pentru ULBS, ci aici vorbesc despre toate- absolut toate- universitatile din Romania. 


Stiti deja ca sunt sceptic cu privire la invatamantul romanesc, de orice categorie ar fi el, si asupra faptului ca scoala in general te limiteaza.


The more you study the more you know ,the more you know, the more you forget,the more you forget the less you know ,so why  study ? (Oxford University) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu