vineri, 30 decembrie 2011

"Cultura" la romani 1

Incep acest articol prin a va ura tuturor Sarbatori Fericite! Anul acesta nu am mai scris niciun mesaj de Craciun, din lipsa de timp, si imi cer scuze – dar ma voi revansa cu cel pentru Noul An.

Traim intr-o tara in care CULTURA GENERALA este “foarte importanta”. Nu poti trece de examenele “vietii” (Capacitate, Bac) fara a detine aceasta “minima” cultura generala (care, dupa parerea mea, este mult prea multa si chiar foarte inutila – trecem peste). Nimeni nu se poate angaja daca nu trece printr-o facultate (unde, desi se presupne ca te perfectioneaza in ceva anume – tot chestii de cultura generala, tot la un nivel de liceu, si tot degeaba! – la master se mai aseaza lucrurile, dar nici acolo de fiecare data.)de unde iti iei diploma de licenta , sau, mai bine spus, omul iese “Licentiat in notiuni de cultura generala” . Nu zic ca facultatea nu ajuta, da, ii ajuta pe cei care au pierdut timpul in liceu, si care au luat Bac-ul pe oua, branza si carne de vita (dar nu revin la capitolul invatamant in Romania ca scriu un roman, mai ceva ca “Idiotul” lui Dostoievski- si il voi numi “Idiotii”)

Ma uitam azinoapte pe Youtube … la momente amuzante atat din televiziune (oameni care Live nu se pot abtine din ras) din moda (manechine care se tavalesc pe podiumuri) etc. La un moment dat, vad pe bara de propuneri din dreapta paginii web un clip Cine au fost Adam si Eva?”.

Stiati ca noi suntem contemporani cu Adam si Eva? Tocmai ce a recunoscut un nene (tot in interviul respectiv) ca el a copilarit cu Adam si Eva, care au fost 2 imparati pe vremea lui, si nu orice fel de imparati – ci Imparatii lumii. Wow … De-aia a ajuns Romania asa? Ca a fost condusa de cei doi imparati ai lumii, in varsta de vre-o 5000 si ceva de ani? Wow… Senzational. Uite, Diaconescule, subiect de OTV.
Si daca ascultam mai departe vom afla ca ,de fapt, Adam si Eva, mai traiesc si acum si se pregatesc sa moara. O alta distinsa cucoana a stiua ea ceva despre Adam si Eva insa tot ea a declarant ca acum 2 saptamani, saracutii Adam si Eva … au fost iertati … Intr-o zi de sambata, acum doua saptamani, Dumnezeu l-a iertat pe Adam, si el i-a facut un cadou de Craciun Evei si i-a cerut lui Dumnezeu sa o ierte si pe ea. Nu? . :-s wow…dupa atatea mii de ani … cred ca acum pot sa moara linistiti.

Stiti cum a aparut omul? “Tatal Dumnezeu a zis sa fie fiinta de om, iar noi suntem din fiinta de om!”  Iar omul nostru care a rezultat, un ciocolatiu, a auzit teorii la ora de istorie la scoala (Scoala de la Marghia, probabil) si nu se poate decide in ce sa creada mai mult - in: teoria lui Darwin (sau a maimutei, cum a invatat-o el) sau cea a Duhului Sfant (Mama lui, doar, l-a invatat ca omul se trage din fiinta de om, din Duh Sfant) si ajunge la un numitor comun : Maimuta si Duhul sfant sunt din acelasi personaj. LOL. M-a uimit, insa, mama lui, care se pare ca nu a fost deloc la scoala (fatza de fisu care a fost numai in clasele 1 si 2) stie mai multe despre acest subiect decat baiatul, care a invatat el la istorie sau mai degraba religie, ca Maimuta este a 4a persoana a Dumnezeirii. Si , apropos, daca nu stiati povestea “Sfintilor Adam si Eva” incepe din istorie, de la romani.  Cred ca cei doi talhari de pe cruce erau de fapt Adam si Eva. Nu?  Si Adam a fost cel iertat si Eva cea neiertata, ca deh… pe vremea romanilor nu exista Mos Craciun. Si ce nu am inteles eu, tot din comentariul mamei creolului (care e ceva mai alba) insectele sunt pocaite? Sau pocaitii sunt insecte? :-? Hm…greu.

Dupa ce am intrat si mai mult in ceata, ne stinge un nene si lanterna  - “Adam a fost sotia lui Hristos iar Eva fiica acestora” …  Zau, nenea? Asta e la Literatura sau la Biologie ca la Religie am aflat ca Adam si Eva au fost doi sfinti, care au trait cateva mii de ani pana au fost iertati si acum pot sa moara linistiti, si la istorie, am aflat ca astia au fost niste imparati care au domnit de pe vremea romanilor pana acum cativa ani…Mai du-te si matale la scoala, ca , uite, creolul nostru a facut 2 clase, si stie …

Mergem mai departe “in sat” si aflam, ca AdamsiEva “a ” fost o femeie  pe timpuri. Inspirati au fost parintii acestei femei, dar avand in vedere numele , cred ca acest specimen era de fapt hermafrodit. “ghe imbele jenuri” (cum spunea si Caragiale).

O alta femeie, mai bauta ceva (sa nu ziceam beata) si-a adus ea aminte ca era si o carte scrisa despre Adam si Eva, si tocmai ce a recunoscut ca ea merga la biserica pentru “alte lucruri” … Mmmm :-s oare pentru ce?

Stiti ce ma irita cel mai mult? Faptul ca noi stim despre Ion si Ana, despre Moromete si Domnul Goe. Stim despre Otilia. Despre Hamlet, Romeo sau Julieta dar nu stim deloc baza, de unde ne tragem. Apoi, dragii mei, daca nu stim de unde ne tragem, sa nu avem pretentia sa stim unde ne ducem.

Aici aveti linkul cu interviul respecti – o dimineata placuta sis a nu radeti prea mult pentru ca o sa va doara burta!!! (http://www.youtube.com/watch?v=bt0BuYXJh8c)  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu