vineri, 30 decembrie 2011

"Cultura" la romani 2

Continui articolul precedent cu alte intrebari puse unor sateni, tot de aceeasi distinsa televiziune (de ce s-o numi PRAHOVA TV si nu – NO Name TV? Nu stiu) si anume “Ce se sarbatoreste de Craciun?”, “Ce rol are Mos Craciun in acest context”, ” Cine este mai important? Mos Craciun sau Isus Hristos” , “Care este diferenta dintre Craciun si Pasti?”  si “Cine a fost Fecioara Maria?”

Este uimitor sa vezi cum oamenii pastreaza atat de mult tradita dar nici nu stiu de ce. Prima duduie intervievata, pe 25 decembrie, in fiecare an, ea a sarbatorit “Invierea Domnului”. Atunci - de Pasti? Ce se mai Sarbatoreste? Un alt distins domn a venit si a deslusit misterul :  De Craciun sarbatorim Moartea si de Pasti – Invierea lui Isus Hristos. Apare in peisaj si un tinerel care a aflat din mosi-stramosi ca de Craciun se sarbatoresc – “Sarbatorile de iarna!” Daca puneam Craciunul pe 25 Iulie, erau Sarbatorile de vara. Nu? Bun. Mergem mai departe la cel care m-a amuzat cel mai tare si care mi-a adus aminte de colega mea de la Pedagogie de la specializarea Jurnalism (pentru cei care va amintiti articolul cu ora de pedagogie si colega inculta de la jurnalism). Vine si acest tinerel care la intrebarea “Ce se sarbatoreste de Craciun?” raspunde sigur pe el “Depinde!”. Ma intreb c ear fi iesit daca reportera ar fi fost colega mea, duduia de la jurnalism?!

Trecem mai departe la a doua intrebare -“Ce legatura are Mos Craciun cu Craciunul?” si aflam ca Mos Craciun este cel care a transmis (pe cale orala sau … ) din generatie in generatie Nasterea Domnului. Saracu’ Mos. Ce functie importanta are el in istoria omenirii.
Mai are rost sa va spun cine trebuie sa fie in centrul atentiei de Craciun? Aaa, nu Pruncul Sfant, ci unii sunt de accord ca Mos Craciun este cel care trebuie sarbatorit, iar ceilalti cum ca intre Prunc si Mos nu este nicio diferenta si ca trebuie sa fie sarbatoriti amandoi. :o What? Domnilor … Prunc si Mos sunt de varste diferite, si pana si in Dictionar sunt puse cam pe la capitolul Antonime … deci? Back to clasa a3a.
O singura duduie, ceva mai luminata, care, cred eu, era vre-o insecta din-aia pocaita (Nu am nimic cu pocaitii ;) este un apropos la articolul anterior) a stiut raspunsul corect la toate intrebarile. Deci despre ea nu are sens sa vorbim prea mult. Trecem la urmatoarea intrebare : “Care e dinferenta dintre Pasti si Craciun? Ce se sarbatoreste de Pasti si ce de Craciun?”
Oameni buni, daca nu stiati, tot ce ati crezut voi pana acum este un mit. O legenda. Ce prunc? Ce moarte si inviere? De Craciun se sarbatoreste taierea porcului iar de Pasti cea a vitelului sau a iedului. Sau una mai religioasa a spus ca ea de Craciun sarbatoreste Mancatul Sarmalelor si Mersul la Biserica si ca din cand in cand mai face “Salaturi”… (Cum mai nou am aflat ca pluralul la geaca este geace … :O ). Apoi se vede ca numai de Craciun calca pragul Bisericii J O alta distinsa duduie a recunoscut ca ea nu sarbatoreste nimic. Ea mananca numai de post, post si iar post … Ce? Ulei!
Mai tineti minte ce inseamna paralel? Paralela e o alta distinsa tanti care, desteapta fiind , vorbea codificat si ne-a explicat ce zice ea acolo “” Fiti atenti! Eu? Eu sunt jumatate adventista si jumatate ortodoxa (mama e adventista si eu ortodoxa) – deci – cand am treaba sunt ortodoxa si cand NU, sunt adventista. Fratilor, apoi haideti sa ne facem cu totii Adventisti. No work!!! Cand doarme ce e? Insecta?
Dar cea mai mare diferenta dintre Pasti si Craciun este : Postul .Unul e de 4 si altul de 6 saptamani. Si de fapt nici aici nu suntem siguri, pentru ca o mamaie ne-a asigurat ea ca unul e de 6 si altul de 7 saptamani.
Pe cine sa credem? – Pe niciunul.
Voua cum vi se pare ideea sa va inchinati la cineva despre care nu stiti nimic, nici macar cine este, sa nu mai zicem de ceea ce a facut si ce importanta are? Mie – foarte stupid. Cand satenii din Prahova (si cred ca asa este peste tot) au fost intrebati “Cine este Fecioara  Maria?” au scaldat-o. Nu pe Fecioara ci raspunsul. Una a stiut numai ca F.M. a fost facatoare de minuni. Si nu de orice minuni – de bine! Altul a stiut ca este cea prin care Pruncul Isus a venit in lume, dar nu stia cine este tatal. Stiti voi, mama sigur stii cine e, dar tatal? Sunt dubii. Ceilalti nu au stiut. De ce? Ne lamureste o tanti, care ne spune sincer ca ea  nu merge la biserica pentru ca – NU ARE BANI. Ca la biserica iti trebuie bani. Zau? Eu nu stiam… Kabbalah? Da. Dar in rest… nu stiu sa fi auzit asa ceva. Dar daca ne intoarcem la ideea mea cum ca Biserica si Religia sunt o Afacere la nivel global (din pacate) s-ar putea ca mamaia asta sa aiba dreptate.

Lasand ironia si rasul  toata situatia mi se pare jalnica, penibila si de plans.  Mi se pare jenant cum s-a degradat tot mesajul Pastelui si al Craciunului. Cred ca e mai important sa stii ce sarbatoresti decat toate ritualurile si obiceiurile pe care le tinem cu sfintenie. Alea nu au nicio valoare daca nu stim de ce le facem . Ce sarbatorim. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu