joi, 26 august 2010

Critica - arta de a barfi

Nu de mult timp am adoptat un nou hobby: acela de a citi presa online. Astfel pot citi ziarul la orice ora, fara sa cheltuiesc bani pe niste aberatii si porcarii, insa fiind gratis imi permit sa trag o privire rapida pe ele. Ceea ce imi atrage atentia de multe ori nu este stirea in sine cat comentariile facute, si sunt multe. Nici nu stiam cati critici exista in tara asta. Oameni care citesc stirea, si desi sunt in necunostiinta de cauza comenteaza mai pe subiect mai pe langa, dar comenteaza. Astazi, de exemplu la una din stirile pe care le-am deschis pentru a le citi, am observat in jur de 45 de comentarii. Doua erau pe subiect, cinci vorbeau despre subiect doar ca putin pe langa ideea principala, trei criticau jurnalistii care scrisesera articolul, iar restul se jigneau si se certau intre ei. Nu inteleg, in primul rand, de ce se pot scrie comentarii daca nu exista si cineva care sa le citeasca sa le sorteze, astfel acestea sa nu se abata de la subiect, si sa nu redea gandurile si cuvintele porcoase ale unor inculti.
 Toti nu face altceva decat sa se planga de sistem, sa condamne, sa judece, sa critice, dar niciunul dintre ei nu este in stare sa vina cu o idee, sa dea o solutie, sa inceapa de undeva pentru a face schimbari. Cum spunea si Dale Carnegie ca "Numai un prost poate sa critice, sa condamne si sa se planga – si majoriatea prostilor o fac" 
In totdeauna criticul ar trebui sa critice opera, iar un critic prost se cunoaste atunci cand incepe sa critice autorul ci nu opera.
Un critic cand incepe sa comenteze pe baza unui subiect, se documenteaza mai intai. Tine cont de autor, dar nu il critica pe acesta. In opinia mea acest lucru tine de lipsa de bun simt, si de violare a intimitatii. Un critic tine cont de perioada istorica, de cultura din care provine autorul, astfel sa poata intelege opera asa cum a fost ea creata. 

Critica este o arta. Ea trebuie ca din putinele fraze continute sa convinga pe cititor daca articolul, cartea sau orice altceva este demna de a fi citita sau daca acesta isi pierde timpul facand-o.  

De mult timp comentariile au intrat in zona barfei, si inca din antichitate omul a avut acest dar si vointa de a comenta.Mai intai cu sens, apoi incet, incet sensul acesta a disparut, comentariile transformandu-se in barfe, atacuri si jigniri. 

Acestor "mari critici" le-as da o informatie destul de utila pentru ei : exista la unele facultati, domenii, sectia critica. Poate fiecare sa mearga, sa dea admitere, sa "intre"...sau nu, si apoi...vor invata cum se fac adevaratele comentarii pe baza unui text.  

PS: in ziua de azi, oricum nu avem ce comenta, ce critica, pana cematerialele puse la dispozitie nu vor deveni obiecte de arta  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu