marți, 24 august 2010

Moda - arta de a ne descoperi

Cu totii banuiesc ca am auzit celebra sintagma “a fi la moda”.Desi multi incearca sa fie la moda, putini sunt cei carora le iese cu adevarat.

Un rol al modei este acela de a ne imbraca. Cu toate astea vedem pe strada tot mai multi oameni “dezbracati la moda” . Haine atarnate pe oameni fara niciun sens si gust, si purtate fara niciun fel de stil.

“Numai mintile stralucite isi pot permite stilul simplu”. Afirmatia facuta de Stendhal cu mult timp in urma, ne arata ca atat acum cat si in trecut, exista aceasi problema. Simplitatea. Inca de cand omul a inceput cat de cat, cu pasi marunti sa se civilizeze si pana acum, omul a devenit tot mai complicat, mai sofisticat. E greu sa fi simplu in tot ceea ce faci sau porti. Toate astea din motivul ca omul itotdeauna a dorit sa atraga atentia, crezand ca prin adoptarea unui stil sofisticat si complicat, va atrage atentia celor din jur. O femei machiata strident fara niciun gust, va atrage multe privir asupra ei, crezand ca este placuta. Aceasta nu isi da seama, ca stilul ei este de fapt unul penibil, care atrage critici, glume si multe altele.  Prin natura noastra, oamenii, suntem tentati sa credem ca, cu cat ne impopotonam mai mult cu atat suntem mai placuti. Fals. Nu facem decat sa atragem batjocurile, glumele si rasetele celor din jur.

Napoleon Bonaparte spunea despre moda ca “ne determina sa facem multe prosti. Cea mai mare dintre ele este ca ne transforma in sclavii ei”. Daca stau putin si ma gandesc, ii dau dreptate. Tot mai multi oameni dau sume imense de bani pe haine si accesorii la moda despre care cred ca au stil, insa foarte putini dintre acestia cunosc adevaratul sens, si rol al modei si al stilului. Nu ar trebui sa uitam ca „moda este un lucru care se schimba odata la 6 luni”(Oscar Wilde). Deci oricat am incerca noi sa fim la moda, intotdeauna vom fi depasiti de aceasta.Moda este intotdeauna cu un pas inaintea noastra.

Cand vorbim despre moda ne gandim la rochii, pantaloni, tricouri- Imbracaminte. Doamna Modei , Coco Chanel  ne contrazice, insa, localizand moda pretutindeni in jurul nostru. „Moda nu este ceva care exista numai in rochii. Moda este in cer, pe strada, moda este legata de idei, de viata, de tot ceea ce ne inconjoara.”. Mai inainte de aceasta definitie, Moda ar trebui sa fie un ghid. Ceva la care ne raportam. Moda este frumos. Moda inseamna arta. Astfel, frumusetea, acel ceva la care ne raportam, frumusetea, inspiratia noastra intraga vine din ceea ce ne inconjoara: cer, viata de zi cu zi,oameni. Totul din jurul nostru reprezinta un model pentru fiecare. Rau sa bun, orice in jurul nostru reprezinta un model, numai depinde de noi ce acceptam. Moda reprezinta ceva la care sa te uiti cu placere, ceva natural, simplu, frumos, cu gust.Ceva la indemana tuturor.
Trebuie vazuta ca o arta, nu o fita, nu un moft, nu ceva pe care sa aruncam sume imense de bani.




Pentru a fi in stare sa fim la moda, trebuie sa avem stil.O mare diferenta dintre stil si moda este aceea ca „moda isi pierde valoarea insa stilul este etern”(Yves Saint Laurent), sau cum spunea Coco Chanel „stilul nu este niciodata demodat”. Stilul presupune sa aflam cine suntem, Ce vrem sa fim in lume. Stilul inseamna sa ne descoperim pe noi.
De multe ori punem „la intamplare” haine pe noi, nestiind ca ceea ce purtam, hainele si culorile alese, spun multe despre noi. Ceea ce purtam ne poate ascunde defecte, vulnerabilitati, sau ne pot da de gol. Stilul este acea arta prin care omul isi pune in valoare tot ce are mai bun. Arta prin care se descopera celor din jur. O persoana cu stil va sti intotdeauna cum sa poarte hainele pe care le are. Nu va fi nevoie sa isi cumpere sute de haine, geamantane intregi, atata timp cat stie sa poarte ceea ce are deja in sifonier, astfel incat sa nu para ridicola sau demodata. Stilul reprezinta un mod de exprimare. Acesta ne determina pe noi sa alegem tinutele corespunzatoare, pentru a ne pune in valoare calitatile, pentru a exprima ceea ce dorim.


Doresc sa conclud cu ceea ce afirma cunoscutul creator de moda Giorgio Armani si anume ca „diferenta dintre moda si stil este calitatea”. Calitatea noastra ca oameni. Calitatea gandirii noastre. Calitatea modului nostru de trai. Modul de a trece prin viata.Cum ne autoeducam. Calitate in tot ceea ce facem.
 Calitatea de a fi om.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu