miercuri, 23 martie 2011

Ce stii tu despre revolutia din '89?

Suntem impresionati de vile, bani si bijuterii, mirati de ce masini conduc unii copii, Speram sa avem ce n-am avut vre-odata, asteptam mosteniri de la vre-o baba moarta, vrem ca altii sa gandeasca, altii sa vorbeasca, vrem fara efort un cont care sa creasca. Trebuie sa curga lacrimi, sange, si sudoare, tara asta prin asta a fost cladita, si libertatea noastra prin asta a fost platita. Desteapta-te romane! nu sta degeaba! hai schimba soarta! Gandeste liber! Nu urma turma, pentru ca intr-o buna zi o sa iti pierzi urma! 

Versurile de mai sus , desi au fost compuse si cantate in 2005, sunt versuri valabile si astazi. Intrebarea din titlu, este, de fapt, primul vers al melodiei de care vorbesc, o intrebare la care raspunsul majoritar a fost "Nu stiu nimic!". Adevarat! Nu stim nimic despre revolutie. Teoretic stim numai ca a fost inlaturat N.C, dictatura, si atat. Revolutia,cum spun si versurile, a insemnat mult mai mult de atat. A insemnat lacrimi, sudoare, sange. Sange varsat pentru ca noi sa fim liberi, sa traim in loc sa supravietuim, sa ne bucuram de viata. Acum, daca suntem sinceri cu noi, vom vedea faptul ca nimic din scopul initial al acelei revolutii nu s-a implinit. Suntem in continuare ingraditi, urmariti, infometati, fraieriti, prostiti. Ni se induce iluzia cum ca suntem liberi, ca avem bani, ca putem sa ne dezvoltam, insa in realitate adevarul este altul, mai tragic, viata e alta, e mai grea. Traim intr-o lume in care prostirea populatiei este un scop principal, in care copii sunt sau au impresia ca sunt mult mai maturi decat parintii lor. Vremuri in care copii nu mai viseaza sa devina doctori, politai, profesori, ci asteapta in schimb averi, bani, milioane, masini scumpe. Toti se vor a fi vedete pe covorul rosu, aclamati, si pozati. Traim intr-o tara in care ne facem rostul dupa parlamentari, ideile lor, si dupa stirile de la televizor. Atat versurile de mai sus, cat si imnul tarii ne sugereaza sa ne despteptam. Daca nu suntem in stare sa punem in practica, de ce il mai cantam? Doar sa vada lumea cat de patrioti suntem? Sau ca stim 4 strofe dintr-un cantec? Suntem obisnuiti sa stam cu mainile in san si sa asteptam sa ne pice de undeva ajutorul, banii, tot. Nu facem altceva decat asteptam, si ne vaicarim, fara sa punem macar putin osul la treaba. Nu se poate gandi liber in tara asta! O replica des auzita, insa total neadevarata. Putem, insa de la a putea la a vrea e mare distanta. Singurul motiv pentru care nu "putem " este faptul ca ne este frica. Ne este teama sa spunem ce gandim, ce simtim. Depindem de cei din jur mult prea mult, si din acest motiv tremuram atunci cand suntem pusi sa ne spunem parerile. Ne e teama sa ne desprindem de turma. daca face si vecinul eu de ce sa nu fac? Gresit! Un om de valoare, un om cu principii, un om care vrea sa reuseasca, si stie ce vrea intr-adevar de la viata, este acela care se desprinde de turma, alegand sa fie EL, nu ei...
Numai cateva cuvinte am putut scrie despre versurile pe care le-am ascultat o ora intreaga in timp ce faceam curat prin casa,versuri care m-au marcat putin.Restul depinde de noi, de voi, de fiecare. Restul depinde de ceea ce vrem noi de la noi, si de la viata. Restul ramane SA GANDIM!!! (hard, isn't it?)


Un comentariu:

  1. prietene, revolutia a insemnat trecerea de la un tip de sistem la un altul. mai bun sau rau, nu stie nimeni sa ne spuna dar oricum, un sistem ramane un sistem, iar asta inseamna ca e compus din functii care indeplinesc un rol prestabilit. a gandi = a da peste cap ecuatia fragila a echilibrului social, iesirea din sistem. not only HARD but also DANGEROUS. and that's why we're merely sheep grazing the homely grass of mediocrity (if mediocrity it is)

    RăspundețiȘtergere